πλατεία Αινιάνων

Η ξακουστή σ' όλη τη Ρούμελη κεντρική πλατεία του Μαυρίλου συγκαταλέγεται στα κορυφαία αξιοθέατα του όρους Τυμφρηστός.

Με έκταση τεσσάρων και πλέον στρεμμάτων, κατάφυτη από αιωνόβια πλατάνια, έλατα, καστανιές, ιτιές, κουτσουπιές και με διαρκώς τρεχούμενα νερά  να τη διασχίζουν, μαγεύει κάθε επισκέπτη με το ιδιαίτερο φυσικό κάλλος της.

Στο ένα άκρο της ευρίσκεται ο σπάνιος βυζαντινός ναός του Αγίου Δημητρίου με τα ιστορικά μνημεία του και στο άλλο της άκρο της, δίπλα ακριβώς στον ηλικίας 300 ετών ιστορικό πλάτανο της πλατείας με την πηγή του Σπερχειού ποταμού, ευρίσκεται το παλαιό σχολείο του χωριού, που σήμερα λειτουργεί ως έκθεση παλαιών φωτογραφιών της άλλοτε καθημερινής ζωής του Μαυρίλου.

Επάνω ακριβώς στην πλατεία, τα δύο καταστήματα του χωριού μας, πάντοτε ανοικτά, προσφέρουν στον επισκέπτη του Μαυρίλου φιλόξενα τα πάντα.

Ονομάσθηκε "πλατεία Αινιάνων" για να τιμηθούν τα τέσσερα ιστορικά μέλη της οικογένειας των Αινιάνων, που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στο Μαυρίλο, μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία και προσέφεραν τα πάντα στην Ελλάδα μας ( Παπα - Ζαχαρίας Αινιάν, Γεώργιος Αινιάν, Χριστόδουλος Αινιάν, Δημήτριος Αινιάν ).